تفاوت mba و مدیریت بازرگانی برای افرادی که تمایل به ادامه تحصیل در رشتههای مدیریتی دارند، جالبتوجه خواهد بود. رشتههای مدیریتی بهعنوان رشتههایی پرطرفدار شناخته میشوند که همه ساله افراد زیادی در سراسر جهان به تحصیل در این رشتهها میپردازند. واژههای کسب و کار و بازرگانی از نظر بسیاری ممکن است، مترادف یکدیگر باشند. با این حال، زمانی که بخواهید تا در این حوزه از رشتههای مدیریتی ادامه تحصیل دهید، بین مدیریت کسب و کار یا مدیریت بازرگانی تفاوت وجود دارد. در این مقاله از وبلاگ دکتر ماکان آریا پارسا میخواهیم به بررسی تفاوت mba و مدیریت بازرگانی پرداخته و شما را با جزئیات هر یک از این رشتهها آشنا کنیم.
آشنایی با رشته مدیریت بازرگانی
در اولین بخش از مقاله بررسی تفاوت mba و مدیریت بازرگانی، ابتدا به معرفی رشته مدیریت بازرگانی میپردازیم. رشته مدیریت بازرگانی یکی از پرطرفدارترین رشتههای مدیریتی در جهان است. فارغالتحصیل این رشته همانطور که از نام رشته مشخص است، در مشاغل حوزه بازرگانی به فعالیت خواهند پرداخت.
هدف از فعالیت این افراد نیز رهبری گروههای مختلف و ارتقای جایگاه تجاری شرکت خواهد بود. در ضمن فارغالتحصیلان این رشته باید به دنبال حل مسائل مختلف کسب و کار تحت مدیریت خود باشند. همچنین باید آمادگی پذیرش چالشهای مختلف را که ممکن است در شرکت ایجاد شوند، داشته باشند و به دنبال پیدا کردن راهحلهای مناسب برای حل هرگونه چالش احتمالی باشند.
از جمله مهارتهای مورد نیاز برای موفقیت در این حوزه میتوان به مهارتهای ارتباطی و همچنین تیمسازی و جذب نیروهای با استعداد برای شرکت اشاره کرد. در ضمن این افراد باید با مسائل اقتصادی روز آشنایی کاملی داشته باشند و امکان گرفتن تصمیمات مهم و راهبردی برای ادامه فعالیت شرکت در شرایط مختلف اقتصادی را داشته باشند.
درصورتیکه در حال حاضر این رشته را در مقطع کارشناسی گذراندهاید و به دنبال ادامه تحصیل در این رشته باشید، باید بدانید که این رشته در مقطع کارشناسیارشد چندین گرایش مختلف دارد. مدیریت بازرگانی گرایش کسب و کار یکی از پرطرفدارترین زیر شاخههای رشته مدیریت بازرگانی است که بسیاری آن را با نام MBA میشناسند. در ادامه این گرایش مدیریت بازرگانی را به شما توضیح خواهیم داد.
آشنایی با رشته مدیریت کسب و کار
تا به اینجای مقاله بررسی تفاوت mba و مدیریت بازرگانی، با رشته مدیریت بازرگانی آشنا شدیم. حال میخواهیم شما را با رشته مدیریت بازرگانی گرایش کسب و کار که آن را نام MBA میشناسیم، آشنا کنیم. رشته MBA یکی از پرطرفدارترین گرایشهای رشته مدیریت بازرگانی است که از جمله مباحث بسیار کاربردی در حوزه مدیریت شناخته میشود که مورد توجه بسیاری از کسبوکارهای مختلف است. امروزه بسیاری از سازمانهای کوچک و بزرگ به دنبال استخدام و بهکارگیری مدیران MBA هستند. این امر نشان دهنده اهمیت استراتژیک این رشته در بازار کار خواهد بود.
برای تحصیل در رشته مدیریت کسب و کار نیازی نیست که کارشناسی خود را در رشته مدیریت بازرگانی گذرانده باشید. چنین خصوصیتی باعث جذابیت هرچه بیشتر این رشته شده و شاهد هستیم که افراد از قشرهای مختلف علمی متقاضی تحصیل در دورههای MBA هستند. با این حال، برای تحصیل در این رشته نیاز به بهرهمندی از دانش مدیریتی خواهد بود.
تفاوت mba و مدیریت بازرگانی
تا به اینجای مقاله بررسی تفاوت mba و مدیریت بازرگانی، با هر یک از این دو رشته آشنا شدید. حال میخواهیم به بررسی تفاوت بین رشتههای مدیریت کسب و کار و مدیریت بازرگانی بپردازیم.
مدیریت فرآیندها در مقابل مدیریت عملیات:
یکی از مهمترین موارد تفاوت mba و مدیریت بازرگانی را باید در حوزه فعالیتی فارغالتحصیلان این دو رشته بدانیم. درحالیکه مدیران بازرگانی عمدتاً بر روی فعالیتهای روزانه درون شرکت تمرکز دارند، مدیران MBA فعالیت دیگری را در شرکت دنبال میکنند. آنها معمولاً به دنبال بهبود فرایندهای کلی شرکت بوده و تلاش میکنند تا فعالیتهای سازمان را با اهداف و استراتژیهای کلی سازمان همسو کنند.
تخصص در مقابل برنامهریزی:
یکی دیگر از عوامل تفاوت mba و مدیریت بازرگانی در این است که مدیران بازرگانی معمولاً دید گستردهتری از بازار و مشتریان دارند. علت را نیز باید در این دانست که ارتباط بیشتری با جزئیات امور یک سازمان خواهند داشت و این ارتباطات بیشتر باعث میشود تا وظیفه برنامهریزی و سازماندهی تیمها و امور مختلف را به این مدیران واگذار کنند. این در حالی است که مدیران MBA نیز از یک دید کلی و جامع در حوزه مدیریتی خود برخوردار هستند. با این حال این دید جامع مربوط به اموری خواهد بود که در آن تخصص دارند.
فعالیت داخل شرکت در مقابل تماس با مشتری:
یکی دیگر از موارد انتخاب بین مدیریت کسب و کار یا مدیریت بازرگانی در یک سازمان در این است که نیاز سازمان به کدام نوع خاص از این مدیران خواهد بود. آیا مدیری میخواهیم که بیشتر در حوزه ارتباط با مشتریان و تکنیکهای مختلف فروش و جذب مشتری تمرکز داشته باشد؟ یا اینکه مدیری میخواهیم تا بر روی امور داخلی شرکت از جمله مدیریت منابع، توسعه محصولات و یا نوآوری و زنجیره تأمین سروکار داشته باشد؟
بدین ترتیب نیاز شرکت شما تعیین میکند که بین متخصصین مدیریت کسب و کار یا مدیریت بازرگانی انتخاب کنید. مدیران بازرگانی معمولاً ارتباط بیشتری با مشتریان و بخشهای مختلف شرکت خواهند داشت. این در حالی است که مدیران MBA معمولاً بر روی امور داخلی شرکت که پیشتر ذکر کردیم، تمرکز خواهند داشت.
مدیریت تیمهای بزرگ یا کوچک:
از دیگر موارد تفاوت mba و مدیریت بازرگانی در این است که باید بررسی کنیم تا اندازه واحد تحت مسئولیت یک مدیر چقدر است. اگر قرار باشد تا یک مدیر برای کسب و کارمان استخدام کنیم تا مسئولیت کنترل و مدیریت یک گروه بسیار بزرگی از کارکنان و مشتریان را مدیریت نماید، بهتر است تا به سراغ مدیران بازرگانی برویم. درحالیکه اگر به دنبال فردی هستیم که تیمهای کوچکتر ولی با درجه تخصص بالاتر را مدیریت کند، باید به دنبال استخدام یک مدیر MBA برویم.
این مطلب ادامه دارد…