• وظایف مدیرعامل در یک سازمان به‌قدری مهم و تأثیرگذار هستند که امکان هدایت شرکت و تعیین استراتژی کلی سازمان را خواهند داشت. یک مدیرعامل گرچه ممکن است که دخالت مستقیمی را در عملیات روزانه نداشته باشد، با این حال هدایت شرکت وظیفه مهمی است که تمامی سطوح سازمان را در بر خواهد گرفت. مدیرعامل در نقش ایده‌پرداز شرکت است و شخصی است که برنامه‌های استراتژیک شرکت را ایجاد کرده و بر صحت اجرای آن‌ها نظارت دارد. برای درک حدود اختیارات و وظایف مدیرعامل قادر هستید تا ادامه این مقاله از دکتر ماکان آریا پارسا را مطالعه فرمایید.

    آشنایی با شغل مدیرعامل

    مدیرعامل به‌عنوان یک کارمند با رتبه برتر در یک سازمان شناخته می‌شود که مسئولیت‌های فراوانی داشته و اختیارات بسیاری نیز دارد. مدیرعامل می‌تواند در قامت یک رهبر قدرتمند برای سازمان قرار بگیرد که با قدرت و اختیاراتی که دارد، می‌تواند سازمان را به یک محیطی سالم برای کسب‌وکار تبدیل کند.

    یک مدیرعامل معمولاً به هیئت‌مدیره شرکت که اعضای آن توسط سهام‌داران انتخاب می‌شود، پاسخگو خواهد بود. وظایف مدیرعامل در یک سازمان می‌تواند نسبت به سازمان‌های دیگر متفاوت باشد. با این حال این شخص در نهایت مسئول موفقیت یا شکست سازمان خواهد بود.

    مهارت‌های مورد نیاز برای اشتغال در شغل مدیرعاملی

    یک مدیرعامل موفق و کارآمد بودن برای یک سازمان، هیچ فرمول یکسانی برای همه ندارد. با این حال عواملی وجود دارند که قادرند در موفقیت‌آمیز بودن عملکرد یک مدیرعامل تأثیر داشته باشند. موارد زیر از جمله این عامل‌ها هستند:

    • شور و اشتیاق برای هدایت سازمان. فردی که در سمت مدیرعامل یک سازمان قرار می‌گیرد، باید شور و اشتیاق فراوانی را برای هدایت سازمان و مدیریت امور داشته باشد. انرژی مثبت مدیرعامل می‌تواند تأثیر بسیار زیادی را در عملکرد پرسنل داشته باشد.
    • داشتن دید بلندمدت در امور. یک مدیرعامل موفق برای توسعه یک استراتژی کسب‌وکار باید نگاهی فراتر از زمان حال داشته باشد. همچنین باید به عواقب تصمیماتی که می‌گیرد، توجه داشته باشد.
    • برخورداری از مهارت‌های ارتباطی مؤثر. یکی دیگر از مهارت‌هایی که در موفقیت یک سازمان نقش مهمی دارد، برخورداری شخص از مهارت‌های ارتباطی مؤثر است. رفتارهای یک مدیرعامل معمولاً زیر ذره‌بین بوده و به‌عنوان آینه تمام نمایی از شرکت تحت مدیریت خود قرار می‌گیرد.
    اختیارات مدیرعامل

    وظایف مدیرعامل شامل چه مواردی خواهد بود؟

    نکته مهمی که درباره وظایف مدیرعامل در یک سازمان وجود دارد، این است که یک مدیرعامل قادر است تا هر مسئولیتی را در صورت تمایل بر عهده بگیرد. یک مدیرعامل بسته به تخصص و پیشینه خود قادر است تا وظایف خاصی را در یک سازمان بر عهده بگیرد، یا اینکه شخص دیگری را برای آن فعالیت مورد نظر انتخاب کند. با این حال در مجموع باید بگوییم که لازم است تا تخصص یک مدیرعامل برای انجام تعداد محدودی از مسئولیت‌های کلیدی سازمان صرف گردد. از جمله این مسئولیت‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

    ۱. تنظیم و اجرای استراتژی سازمانی

    تنظیم و اجرای استراتژی سازمانی یکی از مهم‌ترین وظایف مدیرعامل در یک سازمان است. یک مدیرعامل باید درباره مواردی همچون عرضه محصولات جدید، ایجاد و یا حفظ مزیت رقابتی و کشف بازارهای جدید بالقوه تصمیم‌گیری کند. آن‌ها برای این کار باید تمرکز زیادی را بر روی اطلاعات ورودی به سازمان یا اطلاعات دریافت شده از مدیران ارشد بخش‌های مختلف داشته باشند.

    ۲. ایجاد تیم رهبری

    یکی دیگر از مهم‌ترین وظایف مدیرعامل در یک سازمان را باید در ایجاد یک تیم رهبری برای سازمان دانست. یک مدیرعامل باید استعدادهای برتر را به سازمان خود جذب کرده و در راستای پیشبرد استراتژی‌های شرکت از آن‌ها کمک بگیرد. البته آن‌ها مسئول مستقیم استخدام یا اخراج کارکنان یک شرکت نخواهند بود. با این حال نظرات آن‌ها می‌تواند در انتخاب کارکنان جدید از بین کاندیداهای استخدام تأثیرگذار باشد.

    ۳. اتخاذ تصمیمات مربوط به تخصیص سرمایه

    یکی دیگر از اختیارات مدیرعامل در یک سازمان را باید در نقش آن‌ها در تصمیم‌گیری برای تخصیص سرمایه دانست. البته معمولاً هر سازمانی یک مدیر مالی نیز خواهد داشت. با این حال، مسئولیت تنظیم و مدیریت بودجه کلی سازمان بر عهده مدیرعامل بوده و بقیه مدیران تابعه باید طبق دستور مدیرعامل عمل کنند.

    ۴. تنظیم چشم‌انداز، ارزش‌ها و فرهنگ شرکتی

    یکی دیگر از وظایف مدیرعامل در یک سازمان را باید در تنظیم چشم‌انداز، ارزش‌ها و فرهنگ‌های سازمانی دانست. فرهنگ سازمانی عناصر مختلفی دارد و به موارد مختلفی نیز بستگی خواهد داشت. با این حال کلیت این چشم‌اندازها باید توسط مدیرعامل سازمان تهیه شده و به ابلاغ تمامی واحدهای تابعه رسانده شود.

    ۵. ارتباط مؤثر با همه ذی‌نفعان

    برقراری ارتباط مؤثر با زیردستان و همچنین مشتریان شرکت از جمله وظایف کلیدی یک مدیرعامل خواهد بود. همان‌طور که پیش‌تر نیز اشاره کردیم، مدیرعامل به‌عنوان چهره یک سازمان شناخته می‌شود. این فرد باید نماینده شرکت در مقابل مردم، مطبوعات و نهادهای نظارتی و حکومتی باشد.

    شرح وظایف مدیرعامل و هیات مدیره

    ۶. اجرای طرح کسب‌وکار

    یک مدیرعامل وظیفه دارد تا استراتژی‌های سازمان را تنظیم کرده و بر پیشبرد برنامه‌های سازمان نظارت داشته باشد. از جمله وظایف مدیرعامل است که بداند تا چگونه برنامه تجاری را به همه واحدهای تابعه منتقل کرده و از صحت اجرای این برنامه‌ها توسط آن‌ها اطمینان حاصل کند.

    ۷. نظارت بر عملکرد شرکت

    مهم‌ترین وظیفه یک مدیرعامل، نظارت بر عملکرد شرکت و پرسنل خواهد بود. مدیرعامل باید با درنظرگرفتن داده‌های مربوط به درآمد و سود و زیان شرکت، تصمیمات درستی را در باب اجرای استراتژی‌های بازاریابی فروش بگیرد. اخذ چنین تصمیماتی به‌عنوان مبنایی برای شاخص‌های عملکردهای کلیدی جدید (KPI) شرکت خواهند بود.

    مدیران عامل معمولا چه مدرکی دارند؟

    شاید برایتان جالب باشد که بدانید هیچ مدرک خاصی برای اشتغال در سمت شغلی مدیریت عامل یک سازمان وجود ندارد. معمولاً فردی باید به‌عنوان مدیرعامل یک سازمان انتخاب شود که در حوزه فعالیت سازمان تخصص داشته و دانش لازم برای رهبری را نیز داشته باشد. از این بابت، معمولاً افرادی به سمت مدیرعاملی یک شرکت گماشته می‌شوند که در رشته‌هایی همچون امور مالی، بازرگانی و یا رشته خاصی از مهندسی مرتبط با فعالیت‌های خاص سازمان تحصیل کرده‌اند.

    معمولاً مدیرعامل‌ها مدرک کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی MBA را نیز دارند. با این حال، مهم‌تر از مدرک دانشگاهی یک مدیرعامل، تجربه کاری و توانایی‌های رهبری او خواهد بود که در موفقیت او در مدیریت یک سازمان تأثیرگذار خواهند بود.

    این مطلب ادامه دارد…

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۱ رای