• سطوح مدیریت در سازمان، مفاهیم ویژه ای هستند که روند مدیریت و اداره یک سازمان را تا حد قابل توجهی تحت تاثیر خود قرار می دهند. برای اداره صحیح یک سازمان، مشخص کردن نقش افراد مختلف و وظایف آنها اهمیت زیادی دارد. در خیلی از نهاد ها و سازمان های ایرانی، سطوح مدیریتی مختلف تعریف نشده اند. این مسئله در طولانی مدت نه تنها میزان بازدهی را کاهش می دهد، بلکه به سازمان آسیب های اقتصادی گسترده ای را نیز وارد خواهد کرد. جالب است بدانید که سطوح مدیریتی مختلف در یک سازمان، می توانند روند انجام فعالیت های مختلف را تحت تاثیر خود قرار دهند. امروز ما قصد داریم تا انواع سطوح مدیریت استراتژیک را به صورت دقیق بررسی کنیم. پس با ما همراه شوید.

    معرفی سطوح مدیریت استراتژیک

    بیایید بررسی سطوح مدیریت در سازمان را با روش های دسته بندی آن شروع کنیم. از نظر سطوح مدیریت استراتژیک، همه مدیران حاضر در یک مجموعه، سه دسته بندی اصلی دارند: مدیران عالی، میانی و پایین رده. مسلما هر کدام از این دسته بندی ها، یک سری وظایف خاص را نیز بر عهده داشته و به نحوی خاص روند انجام فعالیت های مختلف در سازمان شما را تحت تاثیر خود قرار می دهند.

    پیاده سازی یک سازمان بر اساس سطوح مدیریت استراتژیک به شما اجازه می دهد تا کارمندان را خیلی راحت تر مدیریت نمایید. این مسئله به شما اجازه می دهد تا جلوی ایجاد فرآیند های اضافی را بگیرید و به راحتی و بدون هیچ مشکل خاصی نسبت به افزایش حجم بازدهی سازمان خود اقدام کنید. البته که تعریف سطوح باید بر اساس نیاز یک سازمان صورت گیرد. مسلما نمی توان یک مدل ساده را برای همه سازمان های موجود در سراسر ایران در نظر گرفت. پس جهت کسب بازدهی عالی در این زمینه، به شما توصیه می شود تا مدل های مدیریتی مختلف را مورد بررسی قرار دهید.

    سطوح مدیریت عالی چیست؟

    حال که با مفاهیمی همچون مدیریت استراتژیک یک سازمان آشنا شدیم، بیایید سطوح مدیریتی مختلف را نیز بررسی کنیم. اولین سطح، به مدیران عالی اشاره دارد. حتما شما هم از خود می پرسید که سطوح مدیریت عالی چیست؟ سطح مدیریتی عالی شامل اعضای بالا رده یک سازمان یا گروه می باشد. به عنوان مثال، رئیس جمهور، معاون رئیس جمهور در ایران به عنوان مدیران بالا رده دولت شناخته می شوند. اگر بخواهیم این مسئله را در ابعاد یک سازمان متوسط بررسی کنیم، باید بگوییم که هیئت مدیره و مدیر عامل در این دسته بندی قرار می گیرند.

    سطوح مدیریت استراتژیک

    وظیفه مدیریت و کنترل یک سازمان، بر عهده مدیران عالی است. اگر مدیران عالی در سطوح مدیریت سازمان وظایف خود را به درستی انجام ندهند، احتمال اینکه سازمان یا مجموعه با چالش های گسترده مواجه شود، بالا می رود. سیاست های شرکت، تصمیم گیری های پر اهمیت و نظارت بر عهده مدیرانی است که در این دسته بندی قرار می گیرند. به خاطر داشته باشید که مدیران عالی یا بالا رده، همواره در برابر سهامدار ها و مردم، پاسخگو خواهند بود.

    نقش سطوح عالی مدیریت در یک سازمان

    البته که بر اساس سطوح مدیریت در سازمان، مدیران بالا رده یک سری وظایف خاص را بر عهده دارند. مدیران بالا رده دائما باید به دنبال تعیین هدف و ارتقای آن باشند. هدف یک سازمان، جهت گیری سیاسی و تصمیم گیری آن را تا حد قابل توجهی تحت تاثیر خود قرار می دهد. اگر مدیران بالا رده به درستی هدف گذاری های خود را انجام ندهند، در طولانی مدت با مشکلات و چالش های گسترده ای مواجه خواهند شد. هدف در یک سازمان منجر به بقا و رشد آن می شوند.

    از جمله دیگر وظایف مدیران عالی یا بالا رده می توان به تدوین سیاست ها، تهیه منابع، برقراری ارتباط میان مردم و سازمان و تدوین برنامه های کاری طولانی مدت اشاره نمود. پس نقش یک مدیر عالی در سازمان حائز اهمیت بوده و افرادی باید در این دسته بندی قرار گیرند که هم سابقه خوبی دارند و هم با اهداف و سیاست های کلی سازمان به درستی آشنا هستند. عدم توجه به این مسئله، می تواند چالش های گسترده ای را سر راه سازمان یا شرکت قرار دهد.

    سطوح مدیریت عالی چیست

    سطوح مدیریت میانی کدام اند؟

    دومین دسته بندی قرار گرفته در سطوح مدیریت در سازمان به مدیران میانی اشاره دارد. سطح مدیریت میانی به عنوان سطح مدیریت اجرایی هم شناخته می شود. این افراد با مدیران سطح بالا در تعامل بوده و به نحوی در همین دسته بندی قرار می گیرند. به خاطر داشته باشید که وظیفه کنترل بر مدیران سطح پایین و نظارت روی آنها، بر عهده این گروه می باشد. البته که مدیران میانی می توانند نقش های مختلفی را در یک سازمان ایفا نمایند. تنها نقش این دسته بندی از مدیران فقط به کنترل مدیران پایین رده و محدود کردن اختیارات آنها مربوط نمی باشد. به عنوان مثال، آنها می توانند برنامه های تدوین شده توسط مدیران عالی را تفسیر و آنها را به واحد های عملیاتی منتقل نمایند. البته که این سطح مدیریت هم نقش مهمی را در یک سازمان ایفا می نماید.

    نقش سطوح مدیریت میانی

    همانطور که در قسمت های قبل تر هم به این مسئله مهم و کلیدی اشاره کردیم، سطوح مدیریت میانی هم نقش مهمی را در یک سازمان ایفا می نمایند. بر اساس سطوح مدیریت در سازمان، این مدیران باید دائما با کارمندان و مدیران سطح پایین در تعامل باشند. آنها گزارش های ایجاد شده توسط مدیران را بررسی کرده و نتایج بررسی را به مدیران سطح بالا اطلاع می دهند. وظیفه بررسی دستمزد و ایجاد انگیزه در کارمندان هم بر عهده این گروه می باشد. لازم به ذکر است که مدیران میانی همواره باید برنامه های آینده یک سازمان را مورد بررسی قرار دهند و بازخورد های ضروری را در اختیار مدیران بگذارند. مدیران میانی با بررسی وضعیت کارمندان، می توانند نسبت به استخدام نیروی جدید و اخراج نیرو های قدیمی اقدام کنند. به خاطر داشته باشید که وظیفه آموزش کارمندان تازه وارد هم بر عهده این دسته بندی است.

    این مطلب ادامه دارد…

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۱ رای