مدیر تدارکات، یکی از مهم ترین شغل های موجود در یک سازمان و شرکت به حساب می آید. مدیرانی که در این زمینه فعالیت می کنند همواره باید روی مباحث مختلفی تسلط داشته باشند. از نظر رده بندی، مدیران فعال در یک سازمان سه دسته بندی اصلی دارند: مدیران بالا رده، مدیران میانی و مدیران پایین رده. مسلما حضور هر سه این دسته بندی ها برای عملکرد بهتر یک سازمان، مسئله ای مهم و ضروری به حساب می آید. مدیریت تدارکات، یکی از مشاغلی است که در دسته بندی مدیریت پایین رده قرار می گیرد.
از عنوان این شغل می توان وضعیت فعالیت هایش را حدس زد: نظارت بر روال کار و روند خرید تجهیزات مختلف! هر شرکت فعال در ایران، به یک سری مواد اولیه خاص نیاز دارد. از کامپیوتر و تجهیزات کامپیوتری گرفته تا انواع مواد غذایی همگی در لیست مواردی به حساب می آیند که توسط مدیران تدارکات مورد بررسی قرار می گیرند. امروز ما قصد داریم تا نیاز های ضروری یک مدیر فعال در حوزه تدارکات و نحوه فعالیت در این زمینه را بررسی کنیم. پس با ما همراه شوید.
مدیر تدارکات کیست؟
بیایید کارمان را با بررسی چیستی مدیر تدارکات به صورت ساده و خلاصه شروع کنیم. یک مدیر فعال در حوزه تدارکات روی روند تهیه کالا و خدمات مورد نیاز شرکت، نظارت می کند. این مدیران همواره روال کار را تعیین کرده و نسبت به اعمال متغیر یا فیلتر در این زمینه اقدام می نمایند جالب است بدانید که این مدیر در دسته مدیران پایین رده قرار گرفته و می تواند روی کارکنان شرکت هم نظارت داشته باشد. البته که فعالیت در دنیای تدارکات، می تواند دغدغه های ذهنی گسترده ای را برای افراد ایجاد نماید. از همین رو، متقاضیان فعالیت در این زمینه همواره باید آمادگی ذهنی زیادی داشته باشند.
پس اگر بخواهیم چیستی یک مدیر فعال در زمینه تدارکات را به صورت خلاصه تعریف کنیم، باید بگوییم که مدیران تدارکات، افراد فعالی هستند که نسبت به بررسی کارکنان و مشخص کردن روال کار اقدام می نمایند. آنها خدمات مورد نیاز یک شرکت را تامین کرده و روی سرعت رشد آن به صورت مستقیم تاثیر گذار هستند. شاید آنها در دسته مدیران پایین رده قرار گیرند ولی اهمیتشان به شدت بالا خواهد بود. همین مسئله هم باعث شده تا افراد به این حوزه مدیریتی، اهمیت زیادی بدهند.
پیش نیاز های ضروری برای یک مدیر مخصوص تدارکات
مسلما فعالیت به عنوان مدیر تدارکات، یک سری پیش نیاز های خاص دارد. در ابتدا شما باید تحصیلات مناسبی داشته باشید. افراد می توانند با سوابق شغلی متنوعی وارد این حیطه کاری شوند. رشته هایی که در این زمینه به کار می آیند، شامل مواردی همچون مدیریت مالی، مدیریت زنجیره تامین، تجارت، اقتصاد و حمل و نقل خواهند بود. البته که خود مدیریت تدارکات یک رشته کارشناسی ارشد بوده و شما می توانید در آن به تحصیل بپردازید.
آمادگی ذهنی بالا و توانایی مذاکره از جمله دیگر مهارت های ضروری برای این مدیران به حساب می آیند. از آنجایی که این مدیران همواره با تامین کنندگان در تماس هستند، همواره باید همه تلاش خود را به کار گیرند تا به بازدهی مطلوبی در این زمینه برسند. بستن قرارداد های مفید و پر سود برای شرکت از جمله مواردی به حساب می آید که توسط این مدیران دنبال می شود. اگر مدیران فعال در این زمینه تخصص زیادی نداشته باشند، سازمان با چالش مواجه خواهد شد.
شرح وظایف یک مدیر تدارکات
به نظر شما وظایف مدیر تدارکات چیست؟ اصلا مدیران فعال در این زمینه در چه حوزه هایی فعالیت می کنند. در قسمت های قبل ما سعی کردیم تا مهم ترین پیش نیاز های فعالیت در این زمینه را مورد بررسی قرار دهیم. مسلما مدیران تدارکات یک سری وظایف خاص را بر عهده خواهند گرفت. در لیست زیر، چند مورد از مهم ترین وظایف مدیران تدارکات درج شده اند.
- استخدام کارکنان جدید و نظارت روی فعالیت آنان
- آموزش کارکنان جدید و اطمینان حاصل کردن از تخصص آنها
- نظارت بر تامین کنندگان یک ماده اولیه
- نظارت بر روند خرید مواد اولیه شرکت
- مذاکره برای قرارداد های تامین
- نگارش قرارداد های تامین
- اجرای قرارداد های مربوط به تامین ماده اولیه
- شرکت در همایش های مربوط به صنعت
- کمک به شرکت برای رسیدن به اهداف کلی
- همکاری با سایر نهاد ها
- کمک به حسابداری برای پرداخت به موقع هزینه تامین کنندگان
حقوق مدیر تدارکات چقدر است؟
مهم ترین مسئله ای که ذهن افراد را برای کار در این زمینه درگیر می کند، به حقوق مدیر تدارکات اشاره دارد. در حال حاضر نمی توان حقوق مدیران فعال در این زمینه را به صورت عمومی مشخص نمود. یک سری متغیر های خاص هستند که دستمزد دریافت شده توسط تیم مدیریت تدارکات را تا حد قابل توجهی تحت تاثیر خود قرار می دهند. اولین متغیری که شما باید به آن توجه داشته باشید، نوع سازمان است. مسلما بودجه ای که سازمان ها و نهاد های مختلف در اختیار دارند، با یکدیگر برابر نیست.
جدا از این مسئله، حقوق مدیر تدارکات می تواند تحت تاثیر دسترسی های او متغیر باشد. هر سازمان در چارت خود یک سری وظایف خاص را برای مدیران در نظر می گیرد. هرچه لیست وظایف مدیر مخصوص تدارکات بیشتر شود، حقوقش هم بالا تر خواهد رفت. البته که حقوق تیم مدیریت تدارکات را نمی توان با مدیران میان رده و بالا رده مقایسه نمود. به خاطر داشته باشید که هر نهاد خصوصی یا دولتی، یک سری بازه های قیمتی خاص را برای حقوق مدیرانش در نظر می گیرد. معمولا حقوق مدیر تدارکات هم بر همین اساس کم و زیاد می شود.
این مطلب ادامه دارد…